سرویس فرهنگ و هنر - اولین دوی ماراتن تاریخ در سال 1896 در یونان برگزار شد. یک مسابقه مقدماتی بین یونانیان انجام گرفت و آن گاه بهترین ها برای ماراتن المپیک برگزیده شدند. ...
به گزارش سرویس فرهنگ و هنر جیرجیرک به نقل از آسمونی - خاریلائوس واسیلاکوس( 1969-1877) در رقابت ماراتن المپیک توانست رکورد 3:03:06 ساعت را برجای گذارد. او که در اولین ماراتن تاریخ و رقابت انتخابی بین دوندگان یونانی با زمان 3 ساعت و 18 دقیقه قهرمان شده بود، با زمانی که در ماراتن المپیک برجای نهاد، نایب قهرمان این مسابقه شد.
در بین دوندگان حاضر در ماراتن، گیولا کلنر( 11 آوریل 1871- 28 جولای 1940) دونده مجار یکی از نفرات برتر مسابقه بود و در پایان رقابت به مقام چهارم ماراتن دست پیدا کرد. در حالی که زمان 3:05:35 ساعت را برجای نهاده بود. اما کمی بعد مشخص شد که نفر سوم مسابقه- اسپیریدون بِلوکاس دونده یونانی- قسمتی از مسیر را با کالسکه طی کرده است. به این ترتیب بلوکاس از مسابقه اخراج شد و سایر نفرات یک پله ترفیع یافتند و کلنر هم عنوان سوم المپیک را به خود اختصاص داد. در رده بندی جدید یوآنیس ورتوس یونانی به مقام چهارم دست یافت.
اوانجلوس گِراکِریس یکی از هفده دونده ای بود که در رقابت دوی ماراتن نخستین دوره المپیک حضور پیدا کرد و رتبه هفتم را از آن خود کرد. هموطن او دیمیتریوس دلیجیانیس دونده ای بود که زودتر از او از خط پایان عبور کرد و مقام ششم را به دست آورد. در مجموع نه نفر از دوندگان موفق شدند از خط پایان عبور کنند. نهمین و آخرین آنها سوکراتیس لاگوداکیس بود.
جئورجیوس گریگوریو، ایلیاس کافِیتزیس، دیمیتریوس خریستوپولوس و یوآنیس لاوِرِنتیس از جمله دوندگانی بودند که نتوانستند ماراتن را تا پایان طی کند.
اما حکایت فرانتس رایشِل( متولد 16 مارچ 1871) از دیگران جالب تر بود. این دونده فرانسوی در اولین دوره المپیک در مرحله مقدماتی دوی 400 متر عنوان سوم را کسب کرد و به این ترتیب از رسیدن به فینال بازماند. رایشل در 110 متر بامانع هم حضور پیدا کرد. در حالی که بیشتر منابع اعلام کرده اند که او جلوتر از آلوش شوکول مجار در گروه خود دوم شد و برخی دیگر از عنوان سوم او یاد کرده اند. اما هرچه بود، رایشل در فینال حضور پیدا نکرد و ترجیح داد همزمان با فینال این مسابقه، در دوی ماراتن به کمک هم تیمی خود آلبین لرموسیو بشتابد که می خواست در این رقابت حضور پیدا کند.
به این ترتیب رایشل برای کسب مدال المپیک، چهار سال انتظار کشید و در بازیهای 1900 پاریس موفق شد با تیم راگبی یونیون فرانسه مقام دوم رقابتهای راگبی دست پیدا کند. رایشل در 24 مارس 1932 از دنیا رفت.