سرویس سرگرمی - فیلم چندملیتی غول ماراتن که در سال ۱۹۵۹ به کارگردانی ژاک تورنر و ماریو باوا ساخته شد، به زعم نشریه اینجمعه فیلمی ضد ایرانی بود که نباید اجازه نمایش آن در داخل کشور داده میشد. ...
به گزارش سرویس سرگرمی جیرجیرک به نقل از فرادید - ۱۸ سال پیش فیلم ضد ایرانی «۳۰۰» اکران شد و اعتراض وسیع ایرانیان در وبلاگ ها و رسانه های داخلی و خارجی را برانگیخت. اما در سال ۱۹۵۹ (۱۳۳۷) هم فیلمی ساخته شده بود که به گفته یک نشریه ایرانی تاریخ را وارونه جلوه می داد و تقریبا ۳ سال بعد، در سال ۱۳۴۰، که قرار بر اکران آن در ایران بود، این نشریه خواستار جلوگیری از نمایش آن در داخل کشور شده بود. گذشت زمان باعث شد غبار فراموشی بر نام و داستان این فیلم بنشیند و حتی در زمان اکران فیلم «۳۰۰» هم کمتر اشاره ای به «غول ماراتن» به عنوان نمونه دیگری از یک فیلم ضد ایرانی در مطالب معترضان شود.
این فیلم که محصول ایتالیا و فرانسه بود و پخش آن را استودیو مترو گلدوین مایر بر عهده داشت، استیو ریوز امریکایی، میلن دمونژو فرانسوی و سرجیو فانتونی ایتالیایی را به عنوان بازیگران اصلی جلوی دوربین داشت و ژاک تورنر امریکایی و ماریو باوا ایتالیایی، که هر دو از سلاطین سینمای وحشت بودند، در پشت دوربین این فیلم در مقام کارگردان مشترک حضور داشتند.
«غول ماراتن» در زیرژانر (ساب ژانر) «شمشیر و صندل» بود که عمدتا فیلم های ایتالیایی تاریخی، اسطوره ای و مذهبی حماسی بودند که در دوره کلاسیک یا قرون وسطی می گذشتند. این فیلم به یکی از نبردهای مهم و بزرگ دنیای باستان که در سال ۴۹۰ پ. م. و در زمان زمامداری داریوش بزرگ، میان ایران و یونان در دشت «ماراتن» درگرفت می پردازد که در نتیجه آن سپاه هخامنشی عقب نشینی کرد و یونانی ها پیروز شدند.
نشریه «این جمعه» به سردبیری عباس پهلوان، در مطلبی که کلمه «توهین» را درشت در بالای آن آورده در صفحه اول خود درباره این فیلم تیتر زد: «"غول ماراتن" نام فیلمی است که در آن از داریوش کبیر به نام «داریوش کافر و غاصب» نام برده شده است». در ادامه با فونتی ریزتر آمده: «کمیسیون نمایشات وزارت کشور نباید اجازه نمایش این فیلم دوبله به فارسی را صادر کند». روتیتر این مطلب هم هست: «تهیه کنندگان خارجی یک فیلم توهین آمیز بر علیه ایران تهیه کرده اند». همچنین، در زیر عکس این مطلب که تصویری از میلن دمونژو، بازیگر زیباروی فرانسوی در آن دوران است، نوشته شده: «در فیلم «غول ماراتن» فی الواقع داریوش کبیر با یک چشمک «میلن دمونژو» طاقت از کف می دهد!!»
در متن این گزارش می خوانیم: «به طوری که اطلاع یافته ایم اخیراً فیلمی برای نمایش در ایران آماده می شود که برای بار دیگر تاریخ باستانی ایران مورد ملعبه دست تهیه کنندگان خارجی قرار گرفته است و ضمن این فیلم به ملت ایران توهین شده است. با توجه به سوابق امر و اجازه نمایش برای فیلم توهین آمیز «عمر خیام» بعید نیست که کمیسیون وزارت کشور پروانه نمایش این فیلم را صادر کند. این پیش بینی پر بیجا نیست چون فیلم مذکور دوبله شده و پخش کننده اطمینان دارد که موفق به (دریافت) اجازه نمایش این فیلم خواهد شد و کیسه خود را پر و اشتهای حریص خویش را ارضاء خواهد کرد.»
اطمینان پخش کننده از موفقیت اکران فیلم در ایران، احتمالا جز موضوع آن، به موفقیت گیشه فیلم در اکران خارجی برمی گشته که این فیلم در ایالات متحده و کانادا یک میلیون و ۳۳۵ هزار دلار و در جاهای دیگر یک میلیون و چهارصد هزار دلار به دست آورد که منجر به سود ۴۲۹ هزار دلاری شد. نشریه ای خارجی این فیلم را یک «فیلم پولساز» در گیشه سال ۱۹۶۰ لقب داده بود.
لب کلام «این جمعه» این است که در آن نبرد تاریخی ایرانیان پیروز می شوند و یونانیان شکست می خورند این فیلم همه چیز را وارونه کرده. در حالی که واقعیت تاریخی این را نمی گوید. این نشریه برای آنکه بتواند هر طور شده نمایش این فیلم را هوا کند در بخشی از گزارشش مطلبش می نویسد: «جالب اینجاست که این جریان هنگامی عملی می شود که دبیرخانه جشن های شاهنشاهی ایران مشغول تهیه مقدمات برگزاری جشن های ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایران می باشد و بدین مناسبت نیز قرار است از زندگی کورش کبیر فیلمی ساخته شود ولی جمعی سودطلب به فکر آن هستند فیلم «جنگجوی غول پیکر» را که بر علیه ایران ساخته شده است در ایران نمایش دهند. ما بدین وسیله توجه اداره نمایشات وزارت کشور را جلب کرده، از این اداره می خواهیم که از نمایش این فیلم جداً جلوگیری به عمل آورند.»
«غول ماراتن» در برخی کشورها با عنوان «نبرد ماراتن» نمایش داده شده، اما ما نتوانستیم شواهدی از دوبله به فارسی آن یا نمایشش در ایران پیدا کنیم. جالب است بدانید که این فیلم که تماماً در ایتالیا فیلمبرداری شده و فیلمبردارش هم خود ماریو باوا بوده، درست ۱۰ روز قبل از اکرانش، تهیه کنندگان باوا را وادار می کنند که برخی صحنه های آن را دوباره فیلمبرداری کند، چون بعضی از سیاهی لشکرها در مقابل دوربین در حال سیگار کشیدن بوده اند.
منبع: اطلاعات آنلاین