سرویس سبک زندگی - یکی از مهمترین ساختمانهای دانشگاه شیراز، بنای کتابخانه و خوابگاه دانشجویانش میباشد که در سال 1354 تکمیل شد. ...
به گزارش سرویس سبک زندگی جیرجیرک به نقل از فرادید - دانشگاه شیراز وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و از قدیمی ترین دانشگاه های ایران است که در سال ۱۳۲۵ خورشیدی تأسیس شد. دانشگاه شیراز یکی از ۵ دانشگاه مادر در رشته های مهندسی به شمار می آید.
به گزارش هنر معماری، دانشگاه شیراز اولین دانشگاه کشور است که مدرک آن اعتبار بین المللی یافت و همچنین اولین دانشگاه ایران است که برنده ی جایزه ی نوبل در آن سخنرانی کرد. پردیس ارم و یا خوابگاه ارم، دانشکده ی مهندسی، دانشکده ی علوم، دانشکده ی علوم تربیتی و روانشناسی و دانشکدهی آموزشهای الکترونیکی از جمله فضاهای آموزشی و کاربردی این دانشگاه هستند.
یکی از مهم ترین ساختمان های دانشگاه شیراز، بنای کتابخانه و خوابگاه دانشجویانش می باشد که در سال 1354 تکمیل شد.
ساختمان کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه شیراز در سایت دانشگاه و محل تقاطع دو بلوار دانشگاه و دانشجو و بین ساختمان های دانشکده ی علم و هنر، موزه، پارکینگ و میدان مرکزی قرار دارد که چنین موقعیتی، دسترسی های آسان سواره و حمل ونقل عمومی به این بنا را فراهم آورده است. این بنا در زمینی مستطیل شکل به مساحت 4000 متر مربع، با زیربنای 8,400 متر مربع و سطح اشغال 60% احداث شده که شیبی 8 درصدی از شرق به غرب دارد. پلان کتابخانه در راستای جنوب شرق-شمال غرب امتداد یافته و محور اصلی نسبت به محور شمال-جنوب، چرخشی سی درجه ای به سمت شرق دارد.
کتابخانهی دانشگاه شیراز به طراحی محمد رضا مقتدر (دفتر مهندسان مشاور مدام، مقتدر-آندرف-مندا) در بین سال های 1353 تا 1358 خورشیدی ساخته شد. حجم واحد و تندیس گرای این بنا یادآور احجام معماری سبک بین الملل اروپاست که البته، تکنولوژی بتنی و مفصل بندی حجم نیز این مطلب را تأیید می کند. فرم تندیس وار ساختمان کتابخانه، متأثر از نهضت تندیس گرایی و بروتالیسم اروپای دهه ی 1960 میلادی است.
مشاهده ی عواملی همچون طراحی آزاد پلان، فقدان محدودیت های سازه ای برای عناصر فضایی، تفکیک فضا با مبلمان و تیغه های متحرک، ایجاد فضایی گسترده و یکپارچه، عدم تقارن نماها، بیان خشن مصالح، ممانعت در استفاده از عناصر معماری سنتی و مانند اینها، حقیقتِ گرایش به معماری مدرن در این بنا را فاش می سازد.
طرح کتابخانه بر پایه ی ایده های پیشرفته ی آموزشی و تعامل اساتید و دانشجویان شکل گرفته تا در ارتقای سطح علمی، یاری رسان باشد و عدم تفکیک بنای کتابخانه از قسمت های آموزشی موجب شد تا این مجموعه ی مطالعاتی به بخشی از فضای دانشکده ی علوم انسانی تبدیل شود.
ساختمان مجسمه گون کتابخانه ی دانشگاه شیراز شکل ترکیبی از احجام بنا شده که بیشتر آنها منشورهایی شش ضلعی هستند. عنصر سازه ای، بتن مسلح است و بتن نمایان در ترکیب با آجر و شیشه، پوسته ی بیرونی نما را به وجود آورده اند. فضایی برای نگهداری 500,000 جلد کتاب، سالن مطالعه ی عمومی، سالن اجتماعات، مطالعه ی انفرادی، بخش اداری و خدمات و پشتیبانی از ملزوماتی بودند که در طرحی به هفت طبقه گنجانده و توزیع شدند.
منبع: عصر ایران