سرویس فناوری - زمین همچنان اسرار بزرگی در دل خود پنهان کرده است. کشف جدیدی در جنوب آلبانی، پرده از یکی از این اسرار حیرتآور برداشت. در دل یک پرتگاه عمیق، دانشمندان موفق به کشف بزرگترین دریاچه حرارتی زیرزمینی جهان شدند؛ کشفی که میتواند درک ما از حیات و فرآیندهای زمینشناسی را دگرگون کند. ...
به گزارش سرویس فناوری جیرجیرک به نقل از فرادید - سال هاست بشر در جست وجوی ناشناخته های سیاره اش، به دل کوه ها، اقیانوس ها و اعماق زمین می زند. این بار، گروهی از پژوهشگران اهل جمهوری چک، با عبور از مرزهای شناخته شده موفق شدند در اعماق یک پرتگاه ۳۳۰ فوتی (بیش از ۱۰۰ متر) در جنوب آلبانی، به دریاچه ای دست یابند که تاکنون بی همتای خود در جهان است. این کشف حیرت انگیز که با استفاده از فناوری های پیشرفته صورت گرفت، نه تنها اهمیت علمی فراوانی دارد، بلکه تصویری شگفت انگیز از ناشناخته های زمین پیش روی ما می گذارد. داستان این سفر جسورانه و نتایج خیره کننده آن را در ادامه بخوانید.
کشف در دل پرتگاه بخارآلود
در سال ۲۰۲۱، پژوهشگرانی از جمهوری چک در جریان کاوش های خود در جنوب آلبانی به صحنه ای عجیب برخوردند: ستونی از بخار که از دل یک رشته کوه بیرون می زد. با نزدیک شدن به این پدیده مرموز، آن ها متوجه شدند بخار از اعماق یک پرتگاه عظیم به ارتفاع بیش از ۳۳۰ فوت (۱۰۰ متر) برخاسته است.
مارک آودی، غارنورد و سرپرست این گروه اکتشافی، می گوید: از همان لحظه اول، می دانستیم که با کشفی خارق العاده روبرو شده ایم.
اولین مواجهه با دریاچه ای اسرارآمیز
گروه اکتشافی پس از فرود به عمق این شکاف زمین، با سامانه ای پیچیده از غارهای آبگیر مواجه شد که در دل خود چشمه های حرارتی و در نهایت، دریاچه ای پهناور را جای داده بود.
ریچارد بودا، عکاس گروه، می گوید: ا امکانات اولیه ای که داشتیم، نقشه ای ابتدایی از منطقه تهیه کردیم و همان جا مطمئن شدیم که چیزی کاملاً استثنایی کشف کرده ایم
بازگشت با فناوری های پیشرفته
در سال ۲۰۲۴، گروه با پشتیبانی مالی بنیاد "نئورون"، بار دیگر به این منطقه بازگشت. این بار آن ها مجهز به اسکنرهای سه بعدی فوق پیشرفته و فناوری لایدار (LiDAR) بودند؛ ابزاری که با استفاده از لیزر، امکان برداشت دقیق ابعاد و ساختار فضاهای زیرزمینی را فراهم می کند.
نتیجه این کاوش دوم، تأیید کرد که این دریاچه، بزرگ ترین دریاچه حرارتی زیرزمینی کشف شده در جهان است.
جزئیات حیرت انگیز از دریاچه "نئورون"
این دریاچه که به احترام بنیاد حامی تحقیقات "نئورون" نام گذاری شده است، طولی برابر با ۱۳۸ متر (۴۵۴ فوت) و عرضی به اندازه ۴۲ متر (۱۳۸ فوت) دارد. حجم آب این دریاچه معادل ۸۳۳۵ مترمکعب برآورد شده که برابر با آب موجود در ۳.۵ استخر المپیک است.
البته بدون تحقیقات علمی دقیق و اندازه گیری های پیشرفته، ارائه این کشف فوق العاده برای جهان علمی ممکن نبود.
اهمیت کشف دریاچه نئورون
این دریاچه به واسطه حرارت زمین گرمایی درون پوسته زمین گرم شده و ویژگی های خاصی از نظر اکوسیستم زیرزمینی و فرآیندهای زمین شناسی دارد. دانشمندان امیدوارند با مطالعات بیشتر بر روی این دریاچه، به درک بهتری از حیات در اعماق زمین و نحوه شکل گیری سامانه های حرارتی زیرزمینی دست یابند.
آودی می گوید: این کشف می تواند تأثیری عظیم بر شناخت ما از اکوسیستم های زیرزمینی و فرآیندهای زمین شناسی داشته باشد.
آینده پژوهش ها بر دریاچه نئورون
گروه پژوهشی قصد دارد در آینده نزدیک به منطقه بازگردد تا با مطالعات گسترده تر، به ابعاد تازه ای از زمین شناسی و زیست شناسی این منطقه دست پیدا کند.
آودی در مصاحبه ای با نشنال جئوگرافیک چک اظهار داشت: «ما مشتاقیم که دیگر بخش های این غار را هم بررسی کنیم و بیشتر با ویژگی های زمین شناختی و زیستی این منطقه آشنا شویم.»
دنیایی ناشناخته در دل زمین
کشف دریاچه نئورون بار دیگر نشان داد که سیاره ما هنوز اسرار شگفت انگیزی در دل خود پنهان کرده است. از دل یک پرتگاه بخارآلود، دنیایی پدیدار شد که می تواند سرنخ های تازه ای درباره فرآیندهای درونی زمین و احتمالاً اشکال ناشناخته حیات به دست دهد.
این کشف، نه تنها فتح یک نقطه ناشناخته از زمین بود، بلکه گامی به سوی درک عمیق تر از تاریخچه و دینامیک سیاره مان به حساب می آید.