سرویس فناوری - برای داشتن یک سخنرانی خوب و جذاب می توانید به راهکار هایی که به شما پیشنهاد می دهد عمل کنید . ...
به گزارش سرویس فناوری جیرجیرک به نقل از آسمونی - برای داشتن یک سخنرانی خوب و جذاب می توانید به راهکار هایی که آسمونی به شما پیشنهاد می دهد عمل کنید .
یافتن موقعیت مناسب برای صحبت
موضوع اول در صحبت کردن در جمع این بود که افراد معمولاً موقعیت شناسی خوبی نداشتند؛ یعنی زمان مناسب برای صحبت کردن را نمیدانستند. بگذارید یک مثال خیلی ساده بزنم؛ ممکن است که ما یک لطفه فوقالعاده بامزه در ذهنمان باشد، اما آیا درست است که در یک جلسه ختم راجعبه این موضوع صحبت بکنیم یا مثلاً در یک سخنرانی که شرایط واقعاً خیلی خوب پیش میرود و سخنران قبلی یک سخنرانی حرفهای و پرانرژی را داشته و یک سخنرانی انگیزشی را داشته، حالا آیا مناسب است که ما شروع کنیم به انتقادهای بسیار شدید و زیر سوال بردن همه چیز؟
مطمئناً این سخنرانی محکوم به شکست خواهد بود. خب پس بسیار مهم است که موقعیت را خوب بسنجیم و قبل از هر صحبتی بررسی کنیم ببینیم آیا بهترین زمان همین زمان هست یا این که نه! ما باید زمان دیگری را انتخاب کنیم برای این صحبت؟
جذاب بودن صحبت
مطمئناً همه ما زمانی که صحبت میکنیم دوست داریم که دیگران به حرف ما گوش کنند و خیلی وقتها سخنرانیهایی را میبینیم که سخنرانهایی هستند که مخاطبان اصلاً به آنها گوش نمیکنند و این واقعاً میتواند خوشآیند نباشد!
حال ما چه بکنیم که صحبت ما جذاب باشد؟
یکسری موضوعات وجود دارند که معمولاً دارای جذابیت هستند؛ موضوعات مربوط به خود مخاطبان از جمله برترین موضوعات جذاب هستند؛ یعنی به جای این که ما راجع به خودمان صحبت بکنیم و راجع به چیزهایی صحبت بکنیم که برای خودمان جذاب است، بیاییم موضوع را عوض بکنیم و برویم سراغ موضوعاتی که برای مخاطبینمان جذاب است. موضوعاتی که مخاطبین ما از شنیدن آنها لذت و انتفاعی میبرند و این میتواند بسیار خوب باشد.
البته موضوعات دیگری نیز وجود دارد که البته معمولاً طرفدارهای خاصی دارند ولی خب باید در استفاده از آنها دقت بشود.
به نظر من بهترین و جذابترین موضوعات، مرتبط بودن موضوع با مخاطب است.
من یک برهه مختصری در یک دبیرستانی دورههای فن بیان رو برگزار میکردم و در آن دورهها من فقط راجع به فن بیان صحبت نمیکردم راجع به مهارتهای ارتباط صحبت میکردم و حتی به بچهها میگفتم که در ارتباطات با دیگران چطور رفتار بکنید و مقداری از طرح درسی که برای من در نظر گرفته بودند خارج میشدم. دقیقاً زمانی که راجع به مسائلی که دغدغه اصلی بچهها بود صحبت میکردم، آنها بیشترین توجه را به من داشتند فقط به خاطر این که من به دغدغه آنها توجه میکردم.
خودتان باشید
و سومین کاری که ما باید در صحبت کردن در جمع انجام بدهیم، این است که باید خودمان باشیم، اصلاً قرار نیست که نقش بازی کنیم و یا کاری بکنیم که خودمان نباشیم. من یک موضوع خیلی ساده را همیشه بیان میکنم، میگویم وقتی ما در جمع صحبت میکنیم باید به گونهای باشد که اگر یک دوست صمیمی ما را ببیند نگوید که: «اِ این چرا اینقدر متفاوت صحبت میکند؟؟!» نه! باید کاملاً واقعی باشد و حس بکند که دوستش است که مثل همیشه در حال صحبت است – و موضوع فقط کمی رسمی است.
اطلاعات زیادی داشته باشید
اما موضوع بعدی که میخواهم در مورد آن صحبت بکنم این است که راجع به هر موضوعی که میخواهیم صحبت بکنیم اولاً اطلاعات بسیار زیادی داشته باشیم؛ یعنی تا حد ممکن اطلاعات داشته باشیم و دوم این که اطلاعات ما واقعاً موثق باشد.
فرض کنید در یک جمع قرار میگیرید و یک داستان یا یک رویداد را تعریف میکنید یا یک خبر را بازگو میکنید! بعد یک نفر در جمع بلد میشود و میگوید که نه! این خبر که یک شایعه بود و همه خبرگزاریها آن را نقض کردهاند و یا این داستانی که گفتی یک شایعه بود و صحّت ندارد آن موقع است که حال ما واقعاً بد میشود و به همین دلیل است که ما باید اطلاعات واقعاً کاملی داشته باشیم.
ترس از سخنرانی
و برویم سراغ موضوع بعدی که برای بسیاری از مخاطبان بسیار جذاب و البته مهم است و آن هم ترس از صحبت کردن در جمع است!
فرقی نمیکند که این ترس در کجا باشد؟ در یک سخنرانی باشد در زمانی که ما خودمان را میخواهیم معرفی کنیم در یک کلاس و یا حتی زمانی که ما میخواهیم در یک کلاس دستمان را بالا کنیم و یک سوال بپرسیم.
من یک پاسخ خیلی ساده دارم برای شما و اون هم این هست که اگر از چیزی میترسیم باید به روش حساسیت زدایی نظاممند کار بکنیم؛ یعنی از چیزی که نسبت به آن ترس داریم اصلاً دوری نکنیم و برعکس خودمان را در آن شرایط انجام دهیم.
مثلاً اگر از صحبت کردن در جمع میترسیم، سعی کنیم صحبتهای خیلی خوبی آماده کنیم و دائماً این کار را تکرار کنیم. اگر میترسیم که مثلاً خودمان را در جمع معرفی کنیم، سعی کنیم در هر جمعی این کار را انجام دهیم، البته اگر این کار را از نظر اصلیترین موضوع یعنی موقعیت مناسب بلامانع باشد!
و یک ایمیلی چند روز پیش به من رسید و دوستی از من پرسید که من وقتی سوال دارم نمیتوانم سوال را بپرسم، استرس خیلی زیادی دارم، نفسم میگیرد و جملاتم قطعه قطعه میشود و نمیتوانم منظورم را به راحتی بیان بکنم.
پیشنهادی که من به این دوست داشتم این بود که شما سعی بکنید ظرف چند هفته حدود سی یا چهل سول بپرسید!
آیا بعد از پرسیدن 30 یا 40 سوال بازهم استرس خواهید داشت؟
ایشان خوشبختانه بعد از چند وقت به من پاسخ دادند که نه دیگر چنین موضوعی وجود ندارد و مشکل رفع شده است و فقط به خاطر این که زیاد خودشان را در این شرایط قرار دادهاند.
کوتاه بودن صحبت
به عنوان اخرین موضوع میخواهم بگویم که تا حد ممکن صحبت خود را کوتاه کنید، هرچه صحبت خود را کوتاه کنید اثرگذارتر و حرفهایتر خواهد بود؛ یعنی ما اگر بتوانیم مطالبی که دیگران ظرف یک ساعت میگویند ظرف 3 دقیقه بگوییم، مطمئناً حرفهای تر هستیم.