چرا عصب کشی کودکان با بزرگسال فرق دارد؟ راهنمای کامل برای والدین

چرا عصب  کشی کودکان با بزرگسال فرق دارد؟ راهنمای کامل برای والدین

سرویس سلامت - والدین عزیز، نگران عصب‌ کشی کودکان خود هستید؟ با خواندن این مقاله، اطلاعات کاملی درباره این روش درمانی، تفاوت‌های آن با بزرگسالان درمان کسب خواهید کرد. ...

به گزارش سرویس سلامت جیرجیرک به نقل از آسمونی - عصب‌کشی دندان (Root Canal Treatment) یک روش درمانی است که برای حفظ و نجات دندان‌های آسیب‌دیده یا عفونی استفاده می‌شود. این عمل در هر سنی ممکن است انجام شود، اما عصب ‌کشی کودکان و عصب کشی بزرگسالان کاملاٌ بایکدیگر متفاوت است. در این مقاله می‌خواهیم به بررسی عصب‌کشی دندان دائمی و شیری و تفاوت آن‌ها از جنبه‌های مختلف و اهمیت درک نیازهای خاص هر گروه سنی در این فرآیند درمانی، بپردازیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.


عصب‌کشی دندان بزرگسالان( دائمی)

چرا عصب  کشی کودکان با بزرگسال فرق دارد؟ راهنمای کامل برای والدین

فرآیند عصب کشی بزرگسالان

عصب‌کشی یا درمان ریشه، یکی از روش‌های درمانی مهم دندان‌پزشکی است که برای حفظ دندان‌های دائمی آسیب‌دیده انجام می‌شود. در این فرایند، دندان‌پزشک ابتدا یک حفره کوچک در قسمت بالایی دندان ایجاد می‌کند تا به عصب و بافت‌های داخلی دسترسی پیدا کند. سپس مراحل زیر انجام می‌شود:
1. گرفتن عکس اشعه ایکس از دندان و بررسی وضعیت آن
2. تخلیه عصب آسیب‌دیده: دندانپزشک عصب و بافت ملتهب را با دقت خارج می‌کند.
3. پاکسازی و ضدعفونی: پس از تخلیه، فضای داخلی دندان به‌طور کامل پاکسازی و ضدعفونی می‌شود تا از هرگونه باکتری و آلودگی جلوگیری شود.
4. پر کردن دندان: در مرحله بعد، فضای خالی با مواد مخصوص پر می‌شود. این مواد معمولاً از جنس گوتاپرکا هستند که برای جلوگیری از پوسیدگی و عفونت مجدد، بسیار مؤثرند.
5. ترمیم نهایی: در نهایت، دندان با مواد ترمیمی مناسب پوشانده می‌شود تا شکل و عملکرد طبیعی آن حفظ شود.
این روش معمولاً بدون درد است و با بی‌حسی موضعی، انجام می‌شود. پس از درمان، ممکن است بیمار کمی حساسیت یا درد را تجربه کند که معمولاً موقتی است. رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک می‌تواند به حفظ سلامت دندان‌ها کمک کند.



عصب‌کشی دندان شیری/ کودکان

چرا عصب  کشی کودکان با بزرگسال فرق دارد؟ راهنمای کامل برای والدین

نحوه عصب کشی کودکان

دندان‌های شیری معمولاً زودتر از دندان‌های دائمی پوسیده می‌شوند و اگر به پوسیدگی آن‌ها توجه نشود، ممکن است به آبسه تبدیل شوند و عفونت آن به دندان دائمی زیرین، سرایت کند. در عصب‌کشی دندان شیری یا پالپوتومی، هسته دندان از طریق ایجاد یک سوراخ در تاج دندان به طور کامل تخلیه می‌شود. در این روش، ریشه دندان تقریباً دست‌نخورده باقی می‌ماند و با تغذیه از رگ‌های خونی به رشد خود ادامه می‌دهد. مراحل عصب‌ کشی کودکان به شرح زیر است:
1. گرفتن عکس اشعه ایکس از دندان کودک و بررسی وضعیت آن
2. آماده کردن کودک برای درمان و آرام کردن او
3. بی‌حسی ناحیه مربوطه
4. برداشتن پوسیدگی‌ها
5. پرکردن دندان با مواد مخصوص
6. در صورت نیاز، استفاده از روکش دندان
همچنین ممکن است دندانپزشک قبل از شروع عصب‌کشی، برای کودک آنتی‌بیوتیک تجویز کند و گاهی مصرف آنتی‌بیوتیک تا ۷ روز بعد از درمان ادامه یابد. در حین عصب ‌کشی کودکان، باید به این نکته توجه کرد که ریشه دندان ممکن است هنوز در حال رشد باشد و با گذشت زمان به درمان‌های دائمی‌تری نیاز داشته باشد. در این شرایط می‌توان از کلاهک پالپ بر روی بخشی از عصب که به تاج دندان نزدیک‌تر است استفاده کرد یا از روش‌های درمانی دیگر بهره برد.


تفاوت‌های عصب ‌کشی دندان کودکان و بزرگسالان

باتوجه به مطالب فوق می‌توان گفت که عصب‌ کشی کودکان با عصب کشی بزرگسالان، کاملاً متفاوت است. در ادامه به توضیح این تفاوت‌ها از جنبه‌های گوناگون می‌پردازیم:

نحوه معاینه

چرا عصب  کشی کودکان با بزرگسال فرق دارد؟ راهنمای کامل برای والدین

نحوه معاینه در عصب کشی کودکان و بزرگسالان

معاینات عصب‌ کشی کودکان با عصب کشی بزرگسالان تفاوت‌های زیادی دارد. بسیاری از کودکان ممکن است از دندان‌پزشک بترسند یا نگران شوند. به همین دلیل، ایجاد یک محیط آرام و دوستانه برای آن‌ها بسیار مهم است. همچنین بسیاری از دندان‌پزشکان عمومی توصیه می‌کنند که معاینه و درمان کودک خود را به یک دندان‌پزشک متخصص اطفال بسپارید. یک دندانپزشک متخصص اطفال، تخصص دندانپزشکی را با مهارت‌های روانشناختی ادغام می‌کند و با زبان کودکانه تلاش می‌کند تا کودک شما از دندان‌پزشکی ترس نداشته باشد. رفتار نادرست در طول درمان می‌تواند باعث شود که کودک ترس از دندان‌پزشکی را حتی در بزرگسالی، با خود داشته باشد.


نوع ماده پرکننده دندان

در عصب ‌کشی بزرگسالان، از مواد گوتاپرکا برای پر کردن دندان استفاده می‌شود. اما در عصب‌کشی دندان‌های شیری، از یک ماده خاص برای پر کردن دندان بهره می‌برند. زمانی که بدن کودک آماده می‌شود تا دندان‌های شیری را از دست بدهد و ریشه‌ها را جذب کند، این مواد نیز به تدریج جذب خواهند شد. بنابراین استفاده از مواد پرکننده دندان دائمی برای مجرای ریشه دندان شیری مناسب نیست، چرا که این کار مانع جذب ریشه دندان توسط بدن می‌شود و دندان شیری در زمان مناسب نمی‌افتد. همچنین پر کردن دندان شیری به‌صورت دائمی همیشه گزینه مناسبی نیست، زیرا برای رویش دندان دائمی، دندان شیری باید برداشته شود.

طول درمان و شدت درد حین عصب‌کشی

گاهی والدین به خاطر تجربیات ناخوشایندی که خود از عصب‌کشی دارند، در مورد عصب‌کشی دندان شیری فرزندشان، تردید می‌کنند؛ اما باید بدانند که این فرایند برای کودکان بسیار ساده‌تر است. عصب‌کشی دندان شیری نیاز به ابزار خاصی ندارد و می‌توان آن را در یک جلسه انجام داد. بنابراین عصب‌کشی دندان‌های شیری سریع‌تر و بدون درد انجام می‌شود اما برای بزرگسالان ممکن است چند جلسه درمان موردنیاز باشد.


نیاز به روکش بعد از عصب‌کشی

پس از عصب‌ کشی دندان بزرگسالان، باید آن را با روکش پوشش داد، درحالی که برای دندان‌های شیری استفاده از روکش ضروری نیست. درصورت نیاز، روکش‌ دندان‌های شیری معمولاً برای مدت کوتاه‌تری طراحی می‌شوند زیرا دندان‌های شیری به زودی جای خود را به دندان‌های دائمی می‌دهند. اما روکش‌ دندان بزرگسالان معمولاً برای مدت طولانی‌تری طراحی می‌شوند و باید دوام بیشتری داشته باشند.


هزینه درمان

عصب‌کشی دندان‌های شیری هزینه کمتری نسبت به دندان‌های دائمی دارد. بعد از عصب‌کشی دندان دائمی، نیاز به یک روکش محکم و دائمی است تا از دندان در برابر شکستگی و ساییدگی محافظت کند، زیرا پس از عصب‌کشی، مینای دندان آسیب‌پذیرتر می‌شود. اما برای دندان‌های شیری که فقط چند سال مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌توان از درمان‌های موقتی و کم‌هزینه‌تر بهره برد و نیازی به استفاده از روکش‌های گران‌قیمت نیست.


نتیجه‌گیری

عصب ‌کشی کودکان و عصب کشی بزرگسالان دارای تفاوت‌های اساسی است که توجه به آن‌ها ضروری است. بهتر است برای عصب‌کشی دندان شیری به دندان‌پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید تا پزشک با استفاده از روش و مواد درمانی مخصوص، موجب کاهش ترس کودک از دندان‌پزشکی شود. درک این تفاوت‌ها برای دندان‌پزشکان و والدین اهمیت زیادی دارد تا بتوانند بهترین روش‌های درمانی را برای هر گروه سنی انتخاب کنند و به حفظ سلامت دهان و دندان بیماران کمک کنند.